divendres, 20 de març del 2020

EL GRAVAT

Com haveu vist, existeixen 3 procediments de gravat fonamentals:

1) GRAVAT EN RELLEU. S'eliminen les línies que no es volen entintar quedant en relleu les que sí. Si la matriu és de fusta la tècnica s'anomena xilografia. Hem de recordar ací les estampes japoneses del període ukiyo-e o als expressionistes de la tendència Die brücke. Nosaltres emprarem una matriu de linoli, així que la tècnica s'anomena linòleum.

2) GRAVAT EN BUIT. S'eliminen les línies que sí es volen entintar. La matriu sol ser de metall (coure, cinc, ...). Tècniques diverses són: punta seca, aiguatinta, aiguafort. Ací hem de recordar al gran Goya.

3) GRAVAT EN PLA. No hi ha cap tall. La matriu agafa tinta per diversos mitjans. Si la matriu és de pedra, la tècnica s'anomena litografia. Si és una malla de tela (seda) la tècnica s'anomena serigrafia. Com a bon litògraf hem de recordar a Henri de Toulousse Lautrec i a Andy Warhol en la tècnica serigràfica.



En esta entrada ens centrarem en el gravat en relleu. Clicar en GRAVAT EN RELLEU per veure apunts.

Arribats ací és el moment de practicar amb el gravat!

PRÀCTICA 1: Crear una matriu per a les trobades 2020. La seua estampació es reanudarà en el moment que es reanuden les classes presencials.

PRÀCTICA 2: Crear una monotípia sota el tema "El meu confinament a casa".
Tot seguit us deixe un enllaç a youtube per a guiar-vos com fer-la. Enllaç: https://www.youtube.com/watch?v=K2oPchH9AyU
Observació: Esta pràctica la podeu realitzar amb acrílic en compte de l'oli.

PRÀCTICA 3: Realitzar un esquema a l'ordinador sota el títol "Tècniques de gravat". Aquest haurà de contindre la definició de gravat, conceptes bàsics com matriu i estampa; i els diferents tipus de gravat acompanyats d'imatges d'obres en gravat d'artistes coneguts que entren a la matèria de Fonaments de l'art II.

Aquestes pràctiques han d'estar concloses al dia 27 de març de 2020.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada