Un bolígraf és un dels instruments d'escriptura més populars i usats del món, caracteritzat per la seva punta de càrrega, que conté una bola generalment d'acer o tungstè que, en contacte amb el paper, va dosificant-li la tinta a mesura que se la fa rodar, de la mateixa manera que un desodorant de bola subministra la seva càrrega. PARTS DEL BOLÍGRAF:
Carga: contenidor de la tinta. Boleta: Aquesta gira, es carrega amb la tinta, i deixa el traç sobre el paper. Tinta: Espessa, no soluble amb aigua. Resisteix molt de temps en els dipòsits sense assecar-se, encara que seca instantàneament al escriure. Polsador: mecanisme més comú d'obertura (existeixen altres mecanismes com el de gir). Clip: mecanisme de subjeció per la butxaca. Puntera: part inferior de la canya. Tapa: Part que permet que la tinta no s'escapi por si mateixa.
Una mica d'història El primer bolígraf que va aparèixer, en 1938, va ser inventat per l'hongarès Lazlo Biro. Molest per els trastorns que li ocasionava la seva ploma quan aquesta se li atascava en mig d'un reportatge, Lazlo i el seu germà Georg, que era químic, van aconseguir una tinta que era molt útil per a l'escriptura a mà, però que tenia l'inconvenient que no podia utilitzar-se amb la ploma perquè es trabava a l'escriure. Però Lazlo va idear com resoldre aquest últim inconvenient observant a uns nens mentre jugaven al carrer amb boletes de marbre que a l'atravessar un toll sortien traçant una línia d'agiua en el terra sec: es va adonar que en lloc d'utilitzar una ploma metàl·lica en la punta, tenia que utilitzar una boleta. Al 1951, el baró francès Marcel Bich va comprar la patent a Biro i en 1953 va començar la fabricació industrial d'un bolígraf barat i senzill, amb la marca bic, dels quals es venen uns 3.000.000 per any. Altres marques també van voler fabricar bolígrafs. Per exemple, en 1979 la firma estatunidenca Gillette va posar a la venda el primer bolígraf que es podia esborrar, que van anomenar Erase Mate o Replay. PROPOSTA DE TREBALL: A partir d'una foto del teu poble (tema paisatge), reprodueix-la a bolígraf de color negre. Consell: Com serà difícil no passar-se amb el tonus baix (fosc) i intentar crear una perspectiva aèrea val la pena començar el treball en tonus alts (clars) i anar enfosquint més avançat el procès de creació. Tot seguit uns exemples: Autora: Raquel Guerrero |
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada